Αναγνώστες

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ

Έρχονται οι γιορτές του Πάσχα. Αρνάκι ψητό στη σούβλα, κοκορέτσι, τσουρέκι , κουλουράκια και κόκκινα αυγά, είναι που σχεδόν όλος ο κόσμος θα φτιάξει στις γιορτές του Πάσχα. Παλαιότερα, για το βάψιμο των αυγών, αγοράζαμε όλοι, τις διάφορες έτοιμες μπογιές, με προτίμηση στην κόκκινη και τα βάφαμε. Όμως φέτος, καλό θα ήταν και για την τσέπη μας να δοκιμάσουμε να βάψουμε τα αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο. Τι θα χρειαστούμε . Τα αυγά μας, ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι, κατσαρόλα, νερό, ένα τούλι, και μπόλικα φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε εξωτερικά τα αυγά μας με ένα βρεγμένο πανί. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μας, τόσο ώστε να σκεπάζεται  δύο φορές μια σειρά  αυγών.  Όποιος θέλει, για να μην αφήνουν τα φύλλα του κρεμμυδιού κατά το βράσιμο σημάδια στα αυγά, τα βάζει τα φύλλα σε τούλι. Αλλιώς, χρειαζόμαστε χαμηλή φωτιά,κατά το βράσιμο. Βάζουμε τα φύλλα και τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει το νερό να βράζει, χαμηλώνουμε για να μην σπάσουν και ρίχνουμε το ξύδι. Βράζουμε δεκαπέντε με είκοσι  λεπτά και αν χρειαζόμαστε πιο σκούρο χρώμα, αφήνουμε λίγο παραπάνω. Βγάζουμε, τα αυγά μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τέλος, τα γυαλίζουμε με πανί που πάνω του έχουμε βάλει λάδι. Θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Προσοχή, αν πάρουμε τα απλά φύλλα κρεμμυδιού και όχι κόκκινων, το χρώμα θα μας βγει προς το σκούρο καφέ. Καλό Πάσχα και καλές γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου