Αναγνώστες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ 8-3-2012)


Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Σήμερα είναι η μέρα τους και από ότι έχω διαβάσει, το βράδυ τα περισσότερα μαγαζιά γεμίζουν με γυναίκες , ενώ απαγορεύεται η είσοδος στους άντρες.Οι  ρίζες της γιορτής αυτής, βρίσκονται στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τις διαμαρτυρίες που έκαναν οι γυναίκες, ζητώντας ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου, να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Παγκόσμια ημέρα των γυναικών, ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Στην σημερινή εποχή,  η ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της Μητέρας και την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς, ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Χρόνια πολλά και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου