Αναγνώστες

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ 26-3-2011)


Καλή υγεία σημαίνει και καλή διατροφή.Ομως σημαίνει και πως καταφέρνει ένας οργανισμός, να απορροφά τα διάφορα στοιχεία που χρειάζεται σωστά.Ενα βασικό στοιχείο που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, είναι και ο σίδηρος.Σημαντικός παράγοντας στην απορρόφηση του σιδήρου, είναι η ποσότητα, καθώς και η ποιότητα της τροφής που περιέχει το σίδηρο. Ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικές τροφές, απορροφάται καλύτερα από αυτόν που βρίσκεται σε φυτικές τροφές.Ανάλογα το συνδυασμό στις τροφές σε κάθε γεύμα μας, τα χωρίζουμε σε γεύματα χαμηλής, μέτριας και υψηλής διαθεσιμότητας σιδήρου.Ετσι, μονότονα γεύματα που έχουν βάση τα δημητριακά και είναι φτωχά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και βιταμίνη C, έχουν ένα ποσοστό απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό πέρίπου 5%.Γεύματα που η βάση είναι δημητριακά,αλλά και λίγα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και βιταμίνη C, έχουν ποσοστό απορρόφησης περίπου 10%.Τέλος, γεύματα με ποικιλία και έχοντας ικανοποιητικές ποσότητες τροφίμων ζωικής προέλευσης, έχουν απορρόφηση σιδήδου περίπου 15%.Ενας καλός συνδυασμός θα ήταν κρέας και λαχανικά.Καθώς επίσης και ο συνδυασμός τυριού με φακές ή σπανάκι, έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.Καλές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και τα κόκκινα κρέατα.Επίσης, το κοτόπουλο και τα ψάρια, τα στρείδια και τα μύδια. Τα αυγά περιέχουν υψηλή ποσότητα σιδήρου, αλλά αυτή απορροφάται λίγο, εξαιτίας των ανασταλτικών ουσιών του κρόκου.
Λιγότερο καλές πηγές σιδήρου είναι τα φασόλια, οι φακές και οι ξηροί καρποί. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά,το σπανάκι, τα μπρόκολα, τα σπαράγγια, τα φασόλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα παντζάρια και μερικά αποξηραμένα φρούτα όπως, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες, αποτελούν χρήσιμες πηγές σιδήρου.Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγάλη αξία επειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά την απορρόφηση σιδήρου. Τα δημητριακά και το γάλα είναι φτωχές πηγές σε σίδηρο.
Βέβαια, σε όσους λείπει το σίδηρο, μην αρχίσετε να τρώτε πλέον κατά κώρον τροφές που περιέχουν σίδηρο.Ολα να είναι σε λογικά επίπεδα.Μην γίνει κανείς και ΠΟΠΑΥ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΑΡΧΕΙΟ 26-3-2011)
Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του συναισθήματα.Ομως πότε λέμε και πως ξεχωρίζουμε έναν άνθρωπο, αν είναι όπως λέμε κακός ή καλός ? Δυστυχώς οι περισσότεροι από ότι βλέπω και διαβάζω προσπαθούν να κάνουν κακό στον συνάνθρωπό τους.Πως το καταφέρνουν όμως ? Υπάρχουν πολλές μορφές κακίας.Ειδικά ο χειρότερος τύπου ανθρώπου που μπορεί να συναντήσουμε, είναι αυτός που θα σχεδιάσει από πριν να σου κάνει κακό και θα ξετυλίξει κατόπιν το σχέδιό του.Κυρίως αυτοί οι άνθρωποι, για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι αξίζουν, προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να μειώνουν τους άλλους.Αποτέλεσμα ? Με τον καιρό αναγκαστικά, αποκαλύπτονται από τις πράξεις τους και από αυτά που έχουν πει στους υπόλοιπους.Επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο "βάρος" μυαλού, και πλέον μπορούν και σκέφτονται, όταν τους καταλαβαίνουν, ξεκινούν με ένα τρόπο μαγικό, που είναι και κοινωνικά αποδεκτός, να τους βάζουν στο περιθώριο. Στις 21-3-2011 στο θέμα που αναρτήσαμε για τα φαγητά που πετιούνται,είπαμε να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε και τον συνάνθρωπό μας.Πως όμως οι άνθρωποι θα σκεφτούν το καλό, θα σκεφτούν τις ανθρώπινες αξίες, όταν καθημερινά μας δείχνουν ότι οι ίδιοι φοράνε μάσκες, για να ζήσουν την κάθε μέρα τους.Πως οι νέοι όταν παίρνουμε τέτοια μηνύματα, θα αλλάξουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, και θα δημιουργήσουμε σωστές, με την σειρά μας, οικογένειες ? Τι πρέπει να αρχίσουν τα σχολεία να διδάσκουν ? Μόνο γνώσεις ή και ηθική ? Τι θα μας κάνει να ενωθούμε σιγά σιγά σαν άνθρωποι, να γίνουμε ένα όλοι, για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες δυσκολίες του καιρού μας ? Προσπαθήστε να δείτε τον συνάνθρωπό σας με την λογική, αλλά και προταρχικά,δείτε τον σαν άνθρωπο, ανεξάρτητα τι είναι, και όχι σαν ένα κομματι κρέας που περπατά και που ίσως κάποιοι μπορούν για κάποιους λόγους να το κάνουν ότι θέλουν.Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε τι θέλουμε, Πολιτισμό ή όρια για τη βαρβαρότητα ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου