Αναγνώστες

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΑΡΧΕΙΟ 6-4-2011)


ΚΑΛΑΜΑΤΑ:
Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει ένα τοπικό έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος,όπου οι ρίζες του έρχονται από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.
Όσοι παίρνουν μέρος, είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και οπλίζονται, με σαΐτες που τις έχουν φτιάξει μόνοι τους, από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους, μπαρούτι.Τα ‘’μπουλούκια’’ -οι ομάδες των σαϊτολόγων - φέρνουν στο φως το έθιμο που τονίζει την εφευρετικότητα των Ελλήνων και μας θυμίζει τον ηρωισμό των Ελλήνων,απέναντι στους Τούρκους.Ο θρύλος λέει ότι οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες με εκρηκτικά και νίκησαν το ιππικό των Τούρκων,τρομοκρατώντας τα άλογά τους ,δείχνοντας έτσι,ότι η νίκη στη μάχη δεν κερδίζεται μόνο από την αριθμητική υπεροχή.


ΚΕΡΚΥΡΑ:
Μια Κερκυραϊκή παράδοση του Πάσχα, γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι πετούν κανάτες απ' τα παράθυρα των σπιτιών τους. Πρώτα γίνεται η λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας και μετά η λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και γορτάζεται η Ανάσταση. Η λειτουργία πραγματοποιείται στην Πλατεία Σπιανάδα. Όταν χτυπήσουν οι καμπάνες, αρχίζει η γιορτή, με πυροτεχνήματα, μουσική και τραγούδι. Οι κάτοικοι τρώνε παραδοσιακά Πασχαλιάτικα πιάτα όπως είναι κόκκινα αυγά, φογάτσα, τσιλίχουρδα και κολομπίνες, αλλά και κρασί. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας της Ανάστασης απ’ όλες τις εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου